Blog a házi kedvencek viselkedéséről

Házi Kedvencek

Miért dorombolnak a macskák?

2021. április 20. - Macicsiga

Kézenfekvő lenne az a válasz, hogy azért, mert jól érzik magukat, de a macskák ennél jóval komplexebb állatok. Nekünk, embereknek van a fejünkben egy pontos munkaköri leírás a macskákat illetően, amelyben kiemelt feladatok, hogy a cica jöjjön, szeressen és doromboljon. Először is nem mindegyik teszi, másfelől lehet, hogy dorombol, csak nem halljuk.

dorombolas.jpg

A dorombolásnak többek között a következő okai lehetnek, bár hozzá kell tenni, hogy a tudományra vár a teljes megfejtés:

A macska dorombol, mert vagy ő beteg vagy egy másik háziállat. Esetleg Ön, a gazda gyengélkedik. A macska jön és megoldja rezonanciával. Volt Önnek már csonttörése, műtétje? A macska biztosan ahhoz a területhez fog odakucorodni, ami gyógyításra vár. Rajta nem fog múlni. Az állatok vagy úgy gyógyulnak, hogy fekszenek, pihennek vagy vízbe mártóznak. A macskáknál a dorombolás egy extra funkció, ők ezzel is rekreálódnak, a zönge egyfajta fájdalomcsillapító. A macskák öngyógyítók.

Nyugtatják magukat. Nem is olyan ritka, hogy egy macska dorombol, ha szorult helyzetbe kerül, vagy sok macskával kell osztoznia a térben, pl. állatmenhelyen. A félős cicák dorombolnak az állatorvosnál.

Nincs mit szépíteni: manipulálnak. Jönnek, mert éhesek, vagy mert szeretnének kikéretőzni a kertbe a másik macskával játszani, vagy egyszerűen beszorult az agyonrágott szívószál a hűtő alá, ki kéne venni a kedvenc játékot. Egyszerűen bedobják magukat. Ennek az egyik legextrémebb formája a hajnali öt órai dorombolás, mert éhesek.

macska3_1.jpg

Kommunikációs forma a kölykökkel. Az anyamacska a létező összes módot meg fogja ragadni, hogy a kismacskáival kapcsolatban legyen, ehhez a dorombolás az egyik lehetőség.

A cica dorombol, mert boldog és elégedett. Jó Önnel, szereti Önt. Egyszerűen jól és biztonságban érzi magát, Ön a mennyország neki. Jó hír, hogy a dorombolás kis hatótávolságra van kitalálva: biztosan annak szól, aki a közelben van és vagy jó vele, vagy ő tud segíteni valamilyen módon. A dorombolás egyfajta macska-mantra. Az emberi szervezetre számos módon jótékonyan hat azon kívül, hogy nagyon nyugtató. A macskadorombolás hallgatása abszolút örömforrás.


Egy kedves olvasóm kislánya tette fel az alábbi röpkérdéseket. Válaszolok is:

  • „A dorombolás miért van?” A természet ajándéka, egy kommunikációs forma. Egy evolúciós előny: a macskák kedvesnek tűntek, így előbb jutottak táplálékhoz a háziasítás során.

  • „Hogy csinálják?” Bárcsak tudnánk! Több elmélet van, a legnépszerűbb, amelyet szeretünk elhinni: a macska a hangszálait rezegteti és a gége izomzata gyorsan összehúzódik. Bár nem minden macskaféle képes rá. A dorombolás feltétele, hogy a macskafajtának csontos nyelvcsontja legyen, pl. az oroszlánnak és tigrisnek porcos van, ők nem tudnak dorombolni. A pumának csontos van, ő tud. A gége rezgésével a nyelvcsont is rezonál, az támasztja alá a gégét. A porcos nyelvcsont rugalmasabb, mint a merev csontos, ezért a „porcosok” kimaradnak a dorombolásból, viszont remekül üvöltenek. Az is valami!

    tigris.jpg
  • „Baj, ha nem csinálják?” Mindenesetre gyanúsak. Ha sokat szeretgetjük őket, idővel elkezdenek dorombolni, de pl. a vadmacskák „leszoktatják” erről a kicsinyeiket, mert veszélyforrást jelent ez a fajta hangkibocsátás.

  • „Lehet rá edzeni?” Egy jó edzővel, igen. Sokat érdemes finoman fület vakargatni.

  • „Csak a macskák tudnak dorombolni?” A mosómedvék is ki tudnak hasonló hangot bocsátani. Ha egy nyúl kicsit megerőlteti magát, megközelítő érzetű zörejekre ő is képes.


Tudta? Evolúciós okok miatt a teknőcmintás és fekete macskák nagyon hízelkedősek és dorombolósak tudnak lenni.

macska_1.jpg

süti beállítások módosítása