Blog a házi kedvencek viselkedéséről

Házi Kedvencek

Miért imádják a macskák a dobozokat?

2021. március 20. - Macicsiga

Biztosan Ön is ismeri azokat a mémeket, amelyekben a drágán megvásárolt macskajáték érintetlen marad, bezzeg a sima kartondoboz, amit azonnal birtokba vesz a házi kedvenc! Teljesen mindegy, mekkora a doboz, a macska megoldja, tutira belefér.

Miért imádják a macskák a dobozokat? 

Először is pontosan tudják, hogy mi okoz nekik luxus életet. Nagyon szeretik a meleget. Ha összegömbölyödnek, akkor az általuk igényelt hőt is gyorsabban tudják felvenni és fenn is tudják tartani azt. 30-36 Celsius-fok az ideális számukra. Tipp: doboz radiátor közelében = mennyország. 

macska2.jpg

jó meleg

A doboz optikailag a mamamacska. Az anyamacska a kölyökkel összebújik, ezt a közös bújást reprenzentálja a doboz, azaz az alom. Jó érzés bebújni a dobozba, biztonságot ad, örömöt, endorfint szabadít fel a jószágokban. A doboz jól körülhatárolt, nincs benne sok váratlanság, ami a lehetséges stresszet illeti. Az ő háza, az ő vára. És egyébként is lesből szokott zsákmányra vadászni.

A macskák alapvetően szeretnek elrejtőzni, amellyel stresszet is csökkentenek. Ha Önnek két macskája van, az egyik biztosan domináns. Ha azt tapasztalja, hogy a szubmisszívebb macska bújkál, pl. a szekrényben ("nagy dobozban"), akkor ideje megoldás után néznie. (Erről is fogok írni hamarosan.)

Másfelől rejtőzködőnek születtek. Egy lehetséges konfliktus-helyzetben előbb fognak elbújni, mint "leállni" kezelni a kihívást. A doboz, a saját kuckó védelmet, biztonságot nyújt, legyen bármekkora is. Ha sok macska van pl. egy állatmenhelyen, és jut minden macskának doboz, már jelentősen csökkenthető a stressz számukra.

macska-dobozban.jpg

tökéletes védelem

Azon túl, hogy a doboz biztonságot nyújt, jó móka is. Egy új doboz új ingert is jelent, lehet ki-be ugrálni. A macskák játszótérnek is tekintik a dobozt. Ahogy a vázát, a virágos balkonládát, a kosarat és az üres bőröndöt is. Mi a helyzet a hordozóval? A macskák pontosan tudják, hogy a hordozó megjelenésével várhatóan a doktor következik. Nem vonzó. Bezzeg a kartondoboz, amely nyáron például hűs rezidenciát nyújhat!

Költözés esetén nem ritka, hogy eltűnnek a macskák a lakáson belül. Érdemes már a legelején saját dobozt, sarkot kijelölni nekik, javasolt velük kezdeni a kipakolást, hogy minél előbb adaptálódjanak a környezetükhöz.

És végül, de nem utolsó sorban: kíváncsiak. Feltételezik, hogy a doboz rejt számukra valamilyen meglepetést, csemegét. Ha nem, akkor pedig „jó lesz” a napi 10-12 órás szépségalváshoz. Különben mitől lennének ennyire gyönyörűek?

belefer2.jpg

belefér

süti beállítások módosítása